Αρχοντική και επιβλητική, με τη φράση «το νησί της Αποκάλυψης» να τη συνοδεύει, η Πάτμος, το βορειότερο νησί των Δωδεκανήσων, αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων ταξιδιωτών κάθε χρόνο. Άνυδρη, με ήπιους χειμώνες και δροσερά καλοκαίρια, αναδύεται σμιλεμένη από τους ανέμους του Αιγαίου με ακολουθίες κόλπων και όρμων. Ηφαιστειογενής, με ψηλές και αιχμηρές κορφές φωτίζεται από το κατάλευκο των σπιτιών της, μοναδικό δείγμα αρχιτεκτονικής λιτότητας και αισθητικής αρτιότητας.
Στην Πάτμο, σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, έφτασε εξόριστος το 95μ.Χ. ο Ιωάννης Θεολόγος, ένας από τους αγαπημένους μαθητές του Ιησού, όπου συνέγραψε με τη βοήθεια πιστού μαθητή του την «Αποκάλυψη», κήρυξε το Χριστιανισμό και εκχριστιάνισε τους κατοίκους της. Το πνεύμα του Χριστιανισμού ασπάστηκαν όλα τα Δωδεκάνησα έως τον 6ο αι. μ.Χ.. Έπειτα από τρεις αιώνες αραβικών επιδρομών, το 1088 ο Όσιος Χριστόδουλος ο Λατρηνός ιδρύει εδώ τη Μονή του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου και με διάταγμα του Αλέξιου του Α΄του Κομνηνού, όλο το νησί της Πάτμου και τα μικρά νησιά τριγύρω, Αρκοί και Λειψοί, δωρίζονται σε αυτήν. Όλοι όσοι συμμετέχουν στην ανοικοδόμηση της μονής αλλά και οι οικογένειές τους καθώς και εκατοντάδες άλλοι μέτοικοι, που ασκούσαν βοηθητικά επαγγέλματα, αποτέλεσαν τον πυρήνα των κατοίκων του νησιού μαζί με τους μοναχούς ασκητές, υπό την εποπτεία πάντα των ηγούμενων της μονής, που ρύθμιζαν την κοινωνική ζωή και τη συμπεριφορά των οικιστών. Μετά την άλωση της Πόλης, το 1453μ.Χ.., δεκάδες εύπορες οικογένειες του Βυζαντίου έφτασαν στην Πάτμο προσδίδοντας πλούτο και αρχοντιά, στο μυστηριακό και εντυπωσιακό νησί.
Σήμερα, η Πάτμος, με γραφικά καλντερίμια και ιδιαίτερης αισθητικής μαγαζιά, υψηλής ποιότητας εστιατόρια και ατμοσφαιρικά μικρά μπαρ συνεχίζει να έλκει μία ευρεία γκάμα ταξιδιωτών που θέλει να «αγγίξει» το μυστήριο που κρύβεται πίσω από τις λέξεις της «Αποκάλυψης», στο περίφημο Σπήλαιο και στη Μονή, ενώ ανακαλύπτει ονειρεμένες βόλτες στη μαγική της Χώρα και υπέροχες παραλίες κυρίως στα ανατολικά και νότια του νησιού.