Please wait...

Δυτική Αρχαιολογική Ζώνη

Δυτική αρχαιολογική ζώνη
Δυτική αρχαιολογική ζώνη

Δυτική Αρχαιολογική Ζώνη Κως

Απέναντι από το αρχαίο θέατρο εκτείνεται μία εξαιρετικά σημαντική αρχαιολογική περιοχή (ζώνη) που αποτελούσε τμήμα της πόλης και που εγκαταλείφθηκε το μεσαίωνα, την περίοδο των Ιπποτών. Όταν αποκαλύφθηκε ήρθαν στο φως σπουδαίες κατασκευές –μνημεία της Κω.

Οι Θέρμες του λιμανιού: Χτισμένες το 3οαι. π.Χ., οι Θέρμες αποτελούνται από μία κυκλική αίθουσα από την οποία ξεκινούν στοές, επενδυμένες με ειδικά τούβλα για να θερμαίνουν και πιθανότατα με την εγκατάσταση φούρνων κάτω από θολωτούς χώρους για τον ίδιο σκοπό.

Οι βορινές θέρμες: Τοποθετημένες χρονικά στον 3οαι. μ.Χ. και χωροταξικά πιθανόν δίπλα στο Γυμνάσιο της Ελληνιστικής εποχής, οι βορινές Θέρμες αποτελούνται από ένα κτίσμα με μακριά αίθουσα, που κατά τόπους έπεσε στο πάτωμα.

Δυτικές Θέρμες: Χτισμένες το 3οαι. μ.Χ., οι δυτικές Θέρμες χρησιμοποιήθηκαν μετά το σεισμό του 469μ.Χ. ως πρωτοχριστιανική βασιλική. Το σχήμα τους είναι τραπεζοειδές, ενώ στα πλάγια του κτιρίου εντοπίστηκε αίθουσα, το δάπεδο της οποίας έχει στολιστεί μ’ ένα από τα μεγαλύτερα μωσαϊκά της Κω.

Το Στάδιο: Χτισμένο τ

ο πρώτο μισό του 2ουαι. π.Χ., το Στάδιο βρίσκεται μπροστά από το παρεκκλήσι της Αγίας Άννας, είχε μήκος περίπου 180 μέτρα και πλάτος 30 μέτρα και χαρακτηρίζεται από δωρικά και ιωνικά αρχιτεκτονικά στοιχεία.

Το Ξυστόν ή Ξυστός Δρόμος του Γυμνασίου: Οι εντυπωσιακές λεπτομέρειες στην ανοικοδόμησή του καταμαρτυρούν τη μεγαλοπρέπεια της Κω κατά την ελληνιστική εποχή. Κτίσμα και αυτό του πρώτου μισού του 2ουαι. π.Χ., βρίσκεται νότια του Σταδίου.

Ο πλακόστρωτος δρόμος ( Cardo): Ο δρόμος κατασκευάστηκε τον 3οαι. μ.Χ. από αμυγδαλόπετρα (είδος ασβεστόλιθου), ενώ ακόμη και σήμερα είναι εμφανή τα αυλάκια που δημιουργήθηκαν από τους τροχούς των οχημάτων της εποχής.

Η στοά από πωρόλιθο: Ανατολικά του πλακόστρωτου δρόμου, βρίσκεται η Στοά από πωρόλιθο, του 4ου με 3ουαι. π.Χ., στην οποία κατά τη ρωμαϊκή περίοδο προστέθηκαν και άλλοι τοίχοι.

Η Forica των Θέρμων ή Νυμφαίο: Κτίσμα περί τα τέλη του 3ουαι. μ.Χ., κατασκευασμένο με χυτή τοιχοποιία, ανασκάφτηκε το 1938 και αναστηλώθηκε το 1940. Το κτίριο εντυπωσιάζει με τα δάπεδα, από μάρμαρο και μωσαϊκά με γεωμετρικά σχήματα, ενώ στο κέντρο της αυλής τοποθετείται το πηγάδι. Ο σεισμός του 469μ.Χ., άφησε εμφανή σημάδια στο κτίριο.

Ο δρόμος με τις στοές (Decumanus): Ένας από τους αψιδωτούς δρόμους που κατασκευάστηκαν κατά την αυτοκρατορική περίοδο σε πολλές πόλεις της Μικρασίας και της Ανατολικής Αφρικής. Οι πλάκες του είναι από αμυγδαλόπετρα (είδος ασβεστόλιθου), πρασινόπετρα ή πρασινωπό πωρόλιθο.

Οικοδομικά τετράγωνα με σπίτια με μωσαϊκά και άλλα ευρήματα: Τα σπίτια αυτά χαρακτηρίζονται από μία κεντρική αυλή και ένα μικρό αποχωρητήριο, ενώ φέρουν ίχνη ανακατασκευής από παλαιότερα ελληνιστικά σπίτια που καταστράφηκαν στο σεισμό του 142 μ.Χ.. Οι τοίχοι των σπιτιών αυτών παρουσιάζουν ενδιαφέρον ως προς την κατασκευή τους, ενός το μωσαϊκό που στολίζει το δάπεδο του ενός δωματίου τοποθετείται χρονικά στον 3οαι. μ.Χ.