Please wait...

Ασκληπιείο

Δωρικός ναός Ασκληπιού
Δωρικός ναός Ασκληπιού
Ναός του Απόλλωνα στο  Ασκληπιείο Κω
Ναός του Απόλλωνα στο Ασκληπιείο Κω
Κρήνες στο Ασκληπιείο Κω
Κρήνες στο Ασκληπιείο Κω

Ασκληπιείο, Kως

Το πιο φημισμένο μνημείο της Κω από την αρχαιότητα έως και σήμερα, το Ασκληπιείο, βρίσκεται στην πλαγιά ενός χαμηλού δεντρόφυτου λόφου και ατενίζει τη θάλασσα και τα παράλια της Τουρκίας.

Η πρώτη χρήση του χώρου τοποθετείται στη μυκηναϊκή εποχή, σύμφωνα με την ερμηνεία των ευρημάτων που έχουν βρεθεί σε τάφους. Στους αιώνες που ακολούθησαν το Ασκληπιείο γίνονταν ο χώρος που λατρεύονταν διάφοροι Θεοί, όπως ο Απόλλωνας, πατέρας του Ασκληπιού, ο Ζευς ο Ικέσιος, ο Ζευς ο Πατρώος, η Αθηνά Φατρία, κ.ά., ενώ από τον 4οαι. π.Χ. όπου ιδρύθηκε η πόλη της Κω, στο χώρο εντάχθηκε και η λατρεία του Ασκληπιού, μία από τις πιο σημαντικές δημόσιες λατρείες του νησιού τον 3ο και 2οαι. π.Χ. , όπου το Ασκληπιείο έγινε και το κέντρο της λατρείας του, επεκτάθηκε και άνθισε φτάνοντας σε ακμή κατά τους ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς χρόνους, με μεγάλη φήμη.

Μετά το 242 π.Χ., το ιερό του Ασκληπιού αναγνωρίστηκε ως Άσυλο και τότε καθιερώθηκαν και τα Μεγάλα Ασκληπιεία, γιορτή που γίνονταν κάθε τέσσερα χρόνια, κατά τη διάρκεια της οποίας διεξάγονταν μουσικοί και γυμνικοί αγώνες με τη συμμετοχή όλων των ελληνικών πόλεων. Το Ασκληπιείο της Κω, όπως και όλα τα Ασκληπιεία, ακολουθούσε τη παραδοσιακή θεραπεία με μία αρκετά μεγάλη δόση «θαυματουργής θεϊκής δύναμης». Μετά την ελληνιστική εποχή στο Ασκληπιείο έπνεε άνεμος επιστημοσύνης με επαγγελματίες ιατρούς που έκαναν χρήση επιστημονικών μεθόδων για διάγνωση και θεραπεία.

Από το 2οαι. π.Χ., όπου το Ασκληπιείο τέθηκε υπό την προστασία του βασιλιά Ευμένη του Β’ της Περγάμου, απέκτησε τη μνημειακή όψη που έχει ακόμη και σήμερα, με διάφορα επίπεδα, δωρικές στοές με δωμάτια για τους ασθενείς, ανακατασκευή του παλαιού βωμού του Ασκληπιού και μνημειακή είσοδο – πρόπυλο στο ιερό.

Ο χώρος δέχθηκε προσθήκες και βελτιώσεις έως και τον 4οαι. μ.Χ., όπου εγκαταλείφθηκε σταδιακά σε δύο διαδοχικούς σεισμούς. Στα Παλαιοχριστιανικά χρόνια, πάνω στον αρχαίο ναό θεμελιώθηκε το μετόχι του μοναστηριού της Πάτμου, η εκκλησία της Παναγίας Τάρσου, ενώ αργότερα, οι ιππότες του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ χρησιμοποίησαν μέρη του ναού ως υλικό για την κατασκευή μεσαιωνικού κάστρου.

Το ιερό ανακαλύφθηκε από το Γερμανό αρχαιολόγο R. Herzog την περίοδο 1901 έως 1905 και τη δεκαετία του 1930 Ιταλοί αρχαιολόγοι αναστήλωσαν τα μνημεία προσδίδοντας στο ιερό τη μορφή που έχει ακόμη και σήμερα.

Πληροφορίες χάρτη για Ασκληπιείο – Κως

Related posts